Ксенон

Здравейте, приятели,

Във връзка с шума, който се вдига напоследък около поставянето на ксенонови системи във фарове без лупи, реших, че е време да събера информация как точно ЗАКОНОВО стоят нещата.

Първо, за тези които не ме познават, аз съм Петър Загорски – Zaggi, собственик на ЗАГИТУНИНГ ЕООД. Занимавам се с тунинг от доста години и през това време е имало не един и два случая, когато медиите злоупотребяват с подобна информация.

 

КАТ ОТСЕЧЕ:

"Ако автомобилът ви е с фабрично монтирани ксенонови фарове – проблем няма. Но ако управлявате автомобил с допълнително монтирани ксенонови фарове без да сте поставили т.н. лупи подлежите на наказание."

ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!

Освен, че не е вярно, то и си противоречи само по себе си. Веднъж се цитира закона, в който се казва, че е забранено всяко изменение на осветителната система, след това се казва, че ако сте ПОСТАВИЛИ "така наречените лупи" - можело. Е, ПОСТАВЯНЕТО на лупи за вграждане не е ли промяна в заводската осветителна система?
*за справка, предлагат се готови лупи за вграждане

Основание?

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата:

 • Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
 • .........
  12. по осветителната уредба:
 • а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с изключение на светлините за мъгла;
 • б) светлините не са регулирани;
 • в) не светят дългите, късите, габаритните светлини или стоп-светлините;
 • г) пътепоказателите не работят;
 • д) липсват предвидените светлоотразители;
 • е) недостатъчно осветена е задната табела с регистрационния номер.

КЪДЕ Е УПОМЕНАТО ВАШИЯ АВТОМОБИЛ С КАКЪВ ЦВЯТ СВЕТЛИНИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ? Брой - ДА, тип - ДА, разположение - ДА, НО ЦВЯТ?????

БРОЙ означава брой фарове, съдържащи брой крушки - ако е секционен фар ще съдържа 2 броя отделни за къси и за дълги светлини. Ако е едносекционен фар означава, че е една крушка тип Н4, тоест къси и дълги светлини са в една крушка.

ТИП - типът на крушката се означава с Н1,3,4,7... това е типът на ЦОКЪЛА на крушката или по просто казано типът на захващане.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ - определя разположението на фаровете, което обобщава всичко казано до тук - къде са поставени фаровете, едносекционни ли са или двусекционни, типът крушки.

Знаете ли, че:

Системата xenon или както е правилно да се нарича HID (High Intensity Discharge) всъщност е технология за осветяване с газоразрядни лампи. Ксеноновата система се състои основно от ксенонови крушки, баласти и специално окабеляване с/без реле (в зависимост от модела на колата). Самата ксенонова крушка съдържа смес от газ Ксенон и други инертни газове. Тази крушка има два електрода (за разлика от халогенната, която има нажежаема жичка), при подаването на ток между които газовата смес започва да отделя светлина. Енергийната консумация на ксеноновата крушка може да бъде 35W, 55W или дори 70W, което е най-силния ксенон на пазара. Най-разпространен и нискодостъпен е ксенона с 35W крушки, който обаче за сравнение с халогенните крушки свети три пъти по-ярко.

Баласта е електронен модул, който управлява ксеноновата крушка. Той е с вграден стартер и е отговорен за запалването на крушката, и след това за подаването на постоянна енергия към нея. Баласта е влаго и прахо устойчив, но въпреки това трябва да бъде поставен на защитено място и да бъде захванат здраво за купето на автомобила. Системата работи при постоянно напрежение от 85V освен при момента на запалването, когато то достига 23000V при 6-10mА.

 
  С поставянето на КСЕНОН вие:
 • а) не променяте броя и типът на светлините - ако сте с Н1 крушка и да искате не можете да сложите Н3, Н7, Н4 и т.н... камо ли да промените "разположението" на светлините...
 • б) светлините не са регулирани - без значение дали сте с КСЕНОН или с обикновени крушки, ако не са ви регулирани фаровете пак ще заслепявате останалите и ще подлежите на глоба.
 • в), г), д), е) Няма връзка с КСЕНОН-а и темата

Вярно е, че когато поставите КСЕНОН на рефлекторни фарове (тоест без лупи) най често се получава ефекта "заслепяване". Това обаче не е по вина на ксенона, а на факта че не са регулиралирани фаровете след поставянето на ксеноновата система. Заслепяването се получава най-често при рефлекторните фарове, тъй като ксенона свети МНОГОКРАТНО ПО СИЛНО от крушките и съответно изпълва много по силно целия рефлектор, който до сега е бил регулиран според силата на нормални крушки.

ТОЗИ ПРОБЛЕМ СЕ РЕШАВА ПРОСТИЧКО, СРЕЩУ 10лв В ПЪРВИЯ СЕРВИЗ С РЕГЛАЖ НА ФАРОВЕТЕ.

Цитат от новините:

„От КАТ възнамеряват да санкционират и шофьорите, чийто автомобили са с ксенонови фарове, които не отговарят на техническите изисквания.“

Ако вашия КСЕНОН отговаря на стандарта и типа за колата ви и задължително са РЕГУЛИРАНИ фаровете ви – на кои изисквания точно не отговаряте? КАТ се лутат и "облягат" на съмнително НЕЯСНИ стари и по нови наредби, които така и не дават яснота по въпроса. Никъде не е упоменато ЯСНО например, че КСЕНОНА е разрешен за лупи, а за рефлекторни фарове е забранен.

ВАЖНО е да знаете и още нещо:

НЯМА понятие "китайски" и "не китайски" ксенон... ВСИЧКИЯ КСЕНОН СЕ ПРОИЗВЕЖДА В КИТАЙ, включително PHILIPS. ИМА различно ниво на КАЧЕСТВО, така наречените "клас А", "клас В", "клас С" и "клас D". От години 98% от големите фирми, включително SONY, PIONEER и т.н. изнесоха производството си в Китай (ясно е защо).

Спрете да се заблуждавате и гледайте за качеството на продуктите, ценови диапазон и разбира се фирмата доставчик - произведено в Китай отдавна не е символ на боклук. Има разбира се и много некачествени стоки от Китай - факт.

...

В допълнение цитат на колега от авто форум, разговарял с полицай. Получената информация гласи:

 • КАТ нямат (за момента) директива да се занимават с ксенона (да изискват премахването му)
 • в някои пунктове за ГТП са станали прекалено усърдни и амбициозни в работата си и се чудят с какво да се заяждат
  АКО:
 • фаровете не са регулирани, водачите са връщани да си ги регулират (съгласни сме и ги подкрепяме)
 • имат допълнителни работещи със светлините светещи лентички лампи и др. (не става въпрос за различни видове дневни светлини), то по закон - те са забранени
 • светлините на фаровете имат различен цвят (зелени , червени...)
 • имат друга някаква неизправност

Излиза, че ЗАСЕГА все още всеки може да направи сам своя избор (ксенон или стандарт) с какво да кара. Ако заслепява и пречи на останалите - това може да стане и с ксеноновите, и с обикновените светлини - това вече е свързано с култура, манталитет, интелект, първи 7-10год., домашно възпитание и др.

 

 

Zaggituning center © 2023